Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty! Wraz z pierwszymi promieniami słońca rodacy z radością spędzają weekendy, oddając się ucztowaniu we własnych ogródkach. W powietrzu roznosi się przyjemny zapach kiełbasek, a ze szklanek uchodzą bąbelki ulubionych napojów. Grillowanie to znakomita okazja na przyrządzenie zdrowych dań. Co można wrzucić na ruszt?
Wspólne grillowanie w czasie wolnym od pracy solidnie odpręża i świetnie integruje znajomych. Nic dziwnego, że Polacy tak chętnie spędzają ciepłe dni przy ogrodowym ruszcie, dobrze się bawiąc. Co najczęściej ląduje na grillu? Kurczak i karkówka to klasyka sama w sobie. Równie często na ruszcie znajdują się ziemniaki w folii, a także wszelkiego rodzaju kiełbaski. Nie może zabraknąć też ulubionej przekąski najmłodszych, czyli grillowanych kromek chleba. Tymczasem ruszt po brzegi można wypełnić warzywami, a nawet owocami morza, tworząc proste, a jednocześnie wyszukane dania na popołudniowy obiad.
Warzywa z grilla smakują wybornie! Ten sposób obróbki termicznej to sprytny pomysł na przekonanie do ich jedzenia młodych niejadków. Co można grillować? Do najpopularniejszych należy cukinia, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Grubsze plastry cukinii można wrzucić na ruszt, a po kilku minutach przerzucić na drugą stronę, dodając odrobinę startej mozzarelli i suszonego oregano. Godzinę wcześniej plastry można posypać solą, wówczas szybciej zmiękną.
Inną propozycją są szparagi. Chcąc urozmaicić to danie, można owinąć je cienkimi plastrami boczku i piec na ruszcie, aż mięso zacznie skwierczeć. Równie ciekawą przekąską są pieczarki – te o dużych kapeluszach można nafaszerować mięsem mielonym i zapiekać pod folią.
Grillowane owoce wprowadzą w ogrodowe przyjęcie nutę egzotyki. Doskonale smakują grillowany ananas oraz brzoskwinia. Można zjeść je prosto z rusztu (dorzucając na przykład do pucharków z lodami) lub dodać jako składnik lekkiej sałatki.
Owoce morza to propozycja dla osób o wyrafinowanym podniebieniu. Krewetki czy ośmiorniczki to niewielkich rozmiarów smakołyki, które można przygotować w kilka minut. Najprostszym sposobem jest nabicie ich na patyczki do szaszłyków. Produkty należy doprawić solą i pieprzem, polać odrobiną soku z cytryny oraz oliwą.
Bardziej wymagającym poleca się pierścienie kalmarów. Przed wrzuceniem na ruszt, warto zanurzyć je na kilka godzin w marynacie składającej się z oleju, soku z limonki, brązowego cukru i sosu sojowego. Wystarczy 4-5 minut na grillu, by delektować się wyjątkowym smakiem tych owoców morza.
Doskonałym uzupełnieniem grillowej uczty są sosy. Urozmaicą każdą potrawę, a dzięki samodzielnemu przygotowaniu, będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wśród wielu propozycji królują sos czosnkowy, tzatziki oraz tatarski. Można przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce – dzięki temu smaki „przegryzą się”, wydobywając intensywny aromat poszczególnych składników.
Partnerem materiału jest Fish House Seafood - restauracja rybna Kraków.