Ósemki powszechne znane jako zęby mądrości wyrastają najczęściej między 17. a 25. rokiem życia. Zęby trzonowe służyły głównie naszym przodkom, jednak ewolucja dokonała modyfikacji w budowie ludzkiej czaszki i nie są one już tak potrzebne jak kiedyś. Bardzo częsty zęby te wyrastają nierównomiernie, co utrudnia ich higienę oraz są bardziej narażone na próchnicę. Często to właśnie one są źródłem wielu dolegliwości bólowych, dlatego często zalecane jest ich usunięcie.
Ekstrakcja nie jest przyjemnym zabiegiem i mogą po niej nastąpić powikłania. W dzisiejszych czasach chirurgia stomatologiczna jest tak rozwinięta, że środki jakie się podaje w jego trakcie, sprawiają, że ból jest całkowicie nieodczuwalny. Zdenerwowanie nie jest zalecane, ponieważ może zwiększyć ciśnienie, co wpłynie na nasilone krwawienie. Przed zabiegiem obowiązkowo należy wykonać zdjęcie pantomograficzne, co pozwoli na ujrzenie wszystkich zębów. Ułatwia to znacznie pracę chirurga. Nie wolno przed ekstrakcją spożywać alkoholu. Ponadto należy zjeść syty posiłek przed zabiegiem, gdyż później trzeba przejść na płynną i zimną dietę.
Po zabiegu bardzo ważne jest przestrzeganie kilku zaleceń, które sprawią, że rekonwalescencja przebiegnie znacznie szybciej. Zaraz po zabiegu zaleca się, by pacjent usiadł i odpoczął na chwilę. Taki zabieg jest dużą ingerencją dla organizmu, więc należy się wystrzegać zajęć, które wymagają całkowitej sprawności. Po zabiegu nałożony zostaje mu tampon, który ma za zadanie eliminować krwawienie z rany pozabiegowej. Musi on być trzymany przez co najmniej pół godziny.
Jak już wspomniano po zabiegu istotna jest dieta. Nie wolno nic jeść przez co najmniej dwie godziny. Przez tydzień powinno się spożywać płynne lub miękkie i chłodne posiłki. Nie wolno pić alkoholu i palić papierosów. Po zabiegu trzeba zaniechać aktywności fizycznej oraz przebywania na słońcu. Najlepiej, gdy kilka dni po zabiegu spędzi się w domu. Zaraz po znieczuleniu pojawić się może silny ból oraz obrzęk. Należy wówczas korzystać z zimnych okładów i leków przeciwbólowych.