Osoby planujące wizytę w Krakowie często zastanawiają się, czego warto spróbować będąc w tym mieście. W Krakowie działa wiele znanych restauracji. Miasto to ma także swoje lokalne i tradycyjne przysmaki. Będąc tu, możemy więc spróbować wielu wspaniałych specjałów. Przed wyjazdem do Krakowa dobrze jest zatem przygotować sobie nie tylko listę zabytków godnych obejrzenia, ale także listę miejsc, do których udamy się po to, aby zjeść smacznie i zdrowo.
Na rozwój krakowskiej gastronomii bez wątpienia duży wpływ mają turyści licznie przybywający w odwiedziny do stolicy Małopolski. Kraków jest pięknym miastem i każdego roku przyciąga do siebie wiele osób. Z tego powodu na terenie miasta z powodzeniem może funkcjonować wiele różnych restauracji. Warto podkreślić, że nie brakuje tu lokali, które spełniają najwyższe standardy obsługi klienta. Ponadto pamiętajmy o tym, że w Krakowie możemy odnaleźć zarówno międzynarodowe, jak i lokalne smaki. Można powiedzieć, że gastronomia w Krakowie cechuje się dużą różnorodnością. Tutaj wielbiciele nietuzinkowego jedzenia z całą pewnością znajdą coś idealnego dla siebie. W Krakowie możemy skosztować kuchni z całego świata, miedzy innymi potraw z: Japonii, Syrii czy nawet z Tajlandii. Dużą popularnością cieszy się tu także tak zwane jedzenie uliczne, które podczas spacerów po Krakowie można zakupić w food truckach. I choć w Krakowie możemy odkrywać różne szlaki kuchni międzynarodowej, to miasto to słynie również z wyjątkowych produktów regionalnych. W wielu restauracjach kucharze przygotowują swoje dania w oparciu o pieczołowicie przechowywane receptury i wysoko cenią sobie dostępne tu produkty lokalne takie jak np.: czosnek galicyjski, pstrąg ojcowski czy podsuszana i podwędzona śliwka suska sechlońska. W Krakowie odnajdziemy wielu kucharzy, którzy do przygotowywania swoich dań podchodzą z prawdziwą pasją.
Wielu turystów chętnie sięga po takie krakowskie specjały jak: obwarzanki, kremówki papieskie czy słodkie torciki z wafli, czyli tak zwane pischingery. Będąc w Krakowie dobrze jest także skosztować takich tradycyjnych przysmaków, jakimi są maczanka krakowska czy kaczka po krakowsku. Warto również wiedzieć o tym, że jedną z ulubionych krakowskich przypraw jest kminek. W Krakowie kminek dodaje się do wielu zup, jest on także ważnym składnikiem maczanki po krakowsku. Okazji do spróbowania smakołyków, z których słynie Kraków jest wiele, należy bowiem podkreślić, że w mieście tym odbywają się liczne festiwale, targi i pikniki kulinarne. Podczas takich wydarzeń można spróbować prawdziwych smakołyków. Jak więc widać, Kraków warto odwiedzić nie tylko z względu na wspaniałą atmosferę tego miejsca i z powodu światowej klasy zabytków, jakie możemy tu podziwiać, ale także po to, aby odkryć nowe smaki i zasmakować w wspaniałej kuchni. gastronomia w Krakowie jest na naprawdę bardzo dobrym poziomie.