Niedziela to czas, kiedy najczęściej zostajemy w domu i cieszymy się towarzystwem najbliższych. To także doskonała okazja, aby znaleźć chwilę na przygotowanie zdrowego, rodzinnego obiadu, który będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Doskonałą propozycją na niedzielę jest schab duszony w warzywach – proste w wykonaniu i smaczne danie, które dostarczy energii na cały dzień.
Co warto wiedzieć o kupowaniu i przygotowywaniu schabu?
Schab jest bardzo popularnym rodzajem mięsa, które można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy z niego zarówno usmażyć uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe, jak i zaszaleć i przygotować bardziej urozmaicone dania. Warunkiem, aby schab był zawsze udany, jest wybór odpowiedniej porcji mięsa oraz jej właściwe przygotowanie. Schab jest bowiem dość wymagającym mięsem, które nie lubi zbyt długiej i intensywnej obróbki cieplnej.
Wybierając się na zakupy i planując zakup schabu warto zdecydować się na mięso ukrojone bezpośrednio na miejscu. Pakowane i sprzedawane w plastrach zazwyczaj tylko w wierzchu prezentują się bowiem dobrze, w środku natomiast nie wiemy, co się kryje. Producenci często na wierzchu układają najładniejszy plaster ukrywając pod nim gorsze fragmenty mięsa. Przed wyborem schabu warto dokładnie obejrzeć interesujący nas kawałek i wybrać ten, który będzie miał równomiernie rozłożone żyłki tłuszczyku. Tłuszcz powinien być biały i miękki, a sama jego obecność zagwarantuje mięsu soczystość i kruchość po usmażeniu.
Schab duszony w warzywach w kilku prostych krokach
Zanim przystąpimy do przygotowania schabu duszonego w warzywach warto zaznaczyć, że schab jest gatunkiem mięsa, które nie lubi zbyt długiej obróbki cieplnej. Wydłużając czas gotowania lub smażenia możemy otrzymać zbyt suche i jałowe w smaku mięso, które z pewnością nie wzbudzi zachwytu w naszych bliskich. Plastry schabu warto więc wstępnie obsmażyć na patelni przez krótki czas tak, aby zamknąć jego pory, a właściwe gotowanie kontynuować już w garnku.
Schab duszony w warzywach jest prostym daniem, na którego wykonanie potrzebujemy ok. godziny. Należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 600 g schabu bez kości, 150 g ziemniaków, po 1 szt. papryki czerwonej i zielonej, 5 marchewek, 1 cebulę, olej, masło oraz sól, pieprz i tymianek do smaku. W pierwszej kolejności starannie myjemy schab i osuszamy go z wody. Przekładamy mięso na duży talerz i polewamy je sosem czosnkowo-cebulowym oraz doprawiamy przyprawami. Przykrywamy schab folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. W międzyczasie myjemy i obieramy ziemniaki oraz marchewkę oraz kroimy wszystkie warzywa w kawałki.
Na patelni lekko obsmażamy mięso, zalewamy je ok. 300 ml wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy ziemniaki i warzywa, dusimy całość przez kolejny kwadrans. Na samym końcu dokładamy paprykę i gotujemy danie do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. I to już wszystko – schab duszony w warzywach jest gotowy do podania na niedzielny obiad!